Tuesday 21 May 2013

Sajttekerccsel a szénhidrát ellen

Mindeddig olyan ételleírásokat adtam meg itt a blogon, amelyek a kalória szempontjából voltak összeállítva. Most ezt a hagyományt megtöröm, mert ma egy olyan ételt hozok ide, aminek a kalóriaértéke elég magas, viszont CH szinte a nullával egyenlő. Az összes elkészített mennyiségben kb. 5gramm CH van, ami 5 szem tic-tacnak felel meg, vagy egy harapásnyi kenyérnek.

Ha nem is Atkins-módra étkezem mostanság, de igyekszem minimalizálni a bevitt CH mennyiséget. Erre azért tértem át, mert a rengeteg mozgás és a kalórialimitált étkezés mellett nem mozdult lejjebb a súlyom. Viszont az átlagosan 100gramm CH alatti napi limit mellett gyakorlatilag tökmindegy volt a kalóriaszám, szépen elindult a mérleg nyelve visszafelé, ahogyan vártam. Jelenleg nem eszem kilószám a gyümölcsöket-zöldségeket, nem fogyasztok kenyeret és péksüteményt, nem eszem tésztát és édességet. 

Eszek sajtot, tojást, sonkát, szalámit, virslit,csirkemellet, mogyoróvajat, savanyúkáposztát, és korlátozott mértékben sárgarépát, kelbimbót, gombát, uborkát, hagymát, light tejfölt...ilyesmit. 

Az internetről lőttem ezt a receptet:

Sütőpapírral bélelt tepsibe sajtszeleteket raktam, majd egyenletesen leszórtam reszelt sajttal. Én Maasdam szeleteket raktam le, és light cheddart reszeltem rá. Forró sütőbe dugtam olyan 5-10 percre, amíg összeolvadt az egész. Ekkor kivettem, és az előzőleg elkészített cuccokat raktam rá, úgymint: először főtt tojásfehérjét lereszelve, megsózva, apróra vágott petrezselyemmel, és 10 dekányi light, hagymás sajtkrémmel elkeverve. Erre ráfektettem a vékony extrasovány enyhén füstölt sonkaszeleteket, majd harmadik rétegként a tojássárgáját, amit eldolgoztam kevés vajjal, mustárral, sóval-borssal, meg egy pici "lighter than light" mayo-val /70kalória/10dekagramm/. Mikor végeztem, a zsírpapír segítségével feltekercseltem, és pár perc múlva, mikor már nem volt langyos, betettem a hűtőbe. Néhány óra múlva vágtam fel. 

Isteni. Életem értelme (nejem) szerint nem rossz, csak kis kenyér kéne hozzá LOL....Apám jutott eszembe, mikor megkérdezte tőle egy baráti házaspár férfitagja, együttérezve, hogy hogy bírja megenni a müzlit, ami akkoriban anyám aktuális mániája volt, és kötelező jelleggel fogyaszttatta az egész családdal...mire apám közölte, hogy egyáltalán nem vészes a tejjel kevert müzli, mindössze egy apró trükköt kell bevetni: félujjnyi szeletre vágott kolozsvári szalonnát kell belerakni, lehetőleg jó sokat....úgy egész ehető...:D:D:D:D

Szóval nagyon finom, laktató, gusztusos, és gyakorlatilg CH-MENTES kiegészítő étel, amit bátran ajánlok azoknak, akiktől nem idegen a sajt-sonka-főttojás ízvilága, és akik kerülik a sok szénhidrát fogyasztását. 

3 comments:

Lazac said...

Ó de ínycsiklandóan hangzik! És a Maastdam az egyik kedvenc sajtom...most lehet nálunk kapni light változatban, egészen rászoktam :):):)

Sz. said...

Szia!
Nekem egy kérdésem lenne, miért pont a 100gramm CH alatti a napi limit?

Szilvi

Alan said...

Lazac: tényleg finom lett :)

Szilvi: Azért, mert kiszámoltam, hogy egy nap átlagosan 3-400 gramm CH ettem meg, a sok gyümölcs-zöldség-kevés teljes kiőrlésű kenyér-light krémsajt típusú étkezéssel, ami rendben is volna, hiszen a 3,5-5 gramm/ttkg (tevékenységtől/életmódtól függően) aránynak megfelel. Ennek a számnak a függvényében gondoltam a 100 grammra, mert a 20 grammot, amit az Atkins ír elő indulásnak, azt túlzásnak tartottam.