Monday 3 February 2020

Nem csoda

Néha látom itt-ott a neten azt a mémet, amin egymás mellett a régmúlt és a mai helyzet van a mobiltelefonálás és a dohányzás párosításával. régen a 2032-es nokia és a Malbi...ma meg az ájfón meg a sodrott spangli. Sosem dohányoztam rendszeresen, kamaszkoromban próbáltam rászokni, mert azt hittem milyen menő, de szerencsére nem sikerült. De a mondanivalóval nagyon egyet értek. A mai világban egyre inkább átveszik az uralmat a kütyük, és a hozzájuk járó szolgáltatások. Egy háztartási költségvetésben ma már szinte több olyan tétel foglalja le a pénzt, ami effektíve semmi kézzelfoghatót nem takar, hanem szolgáltatást, ami általában nemcsak pénzünket, de az időnket is elveszi. Internet, spotify, netflix, playstation....és sorolhatnám tovább.

Nyilván a fogyasztást megcélzó okos marketing propaganda ezerrel hajtja a kereket, amíg lehet, és az emberek boldogan megveszik a túlárazott, cukorral teli kekszet, mert az gluténmentes például. Tehát az nekünk jó. Évről évre kötelező frissíteni az operációs rendszereket, mert ha nem, akkor nem fog működni rendesen a telefon vagy a laptop...viszont minden egyes újabb rendszer nagyobb hardver-követelményeket támaszt, így tehát időnként kötelező lecserélni újra a kütyüt, mert már nem elég gyors vagy nem elég erős. Közben tonnaszám keletkezik a sok elektromos hulladék. (Autókról nem is beszélve, amiből szintén 3 évente újba kell beleülni, mert az a trendi meg a menő, miközben a használt autók ezerszer gazdaságosabban üzemeltethetők lennének, ha foglalkoznának velük)

Arra bátorítanak, hogy ne vásároljunk műanyag zacskóban, és alaposan mossuk ki az üvegeket, mielőtt szelektíven tárolva a kukába tesszük....miközben a nagy moguloknak eszük ágában nincs lemondani a nagy profitról, és mondjuk visszaváltható palackokba tenni az üdítőt. Mindig minket, a kisembereket ösztökélnek, minket tesznek felelőssé, mitőlünk várnak áldozatokat, miközben azok, akik valóban tehetnének valamit, szarnak mindenre, és csak a profitot kergetik. Ráadásul sokszor értelmetlenül, hiszen van bőven pénz már így is....de ugyebár egy nagy cégnek évről évre több hasznot kell termelnie, bármi áron....

Egy ilyen világban nem csoda, ha valaki küzd a túlsúlyával, és nehéz megvalósítania az egészségesebb életmódot. Az orrunk alá van dörgölve minden percben egy csomó olyan dolog, ami eltereli a figyelmünket, és megnehezíti a dolgunkat. Elvakítanak a fények, megyünk, amerre terelnek minket. Tudom, sokszor írok erről, de talán azért, mert sokat is foglalkoztat. Sokszor dühít, hogy százszor előbb kapok gluténmentes akármit, mint mondjuk cukormentes vagy csökkentett kalóriatartalmú terméket. Pedig úgy gondolom, ezerszer több kövér van, mint cöliákiás.  Dühít, hogy a cukorlobbi eredményesen szajkózza, hogy a sok mesterséges édesítő rákot meg egyéb szörnyűségeket okoz....és arra ösztönöznek, hogy vegyél inkább nádcukrot, meg kókuszcukrot, vagy nyírfacukrot. 

Általában két dologból szokott nem elég a rendelkezésre állni: pénz és idő. Az emberek nagy többsége ennek a két tényezőnek a kergetésével múlatja el az életét, és a nagy rohanásban általában pont azokra a dolgokra nem jut elég idő, amire igazán kéne. Például a saját egészségünkre, az életmódunkra.


1 comment:

Lazac said...

Elbacott világban élünk Barátom, ez a helyzet.