Wednesday 19 February 2020

Mondani könnyű :)


Netes kutakodás eredményeként találtam ezt a 20 pontot, ami elmagyarázza, általában miért nem működik a fogyás az emberek nagy többségének. Érdekes....bár ugye mondani könnyű :)

1.      Talán fogysz, de nem veszed észre
Ha azt hiszed platózol, nem kéne rögtön megijedni. Attól még nem biztos, hogy nem fogysz. A testsúly néhány kilónyi mennyiséggel tud ingadozni. Ez függ attól is, hogy mit eszel, és a hormonok is hatással vannak rá. Na persze és a víz is. Az is lehet, hogy miközben veszítesz a zsírból, izmokat növelsz, pláne ha gyúrsz. Ha így van, az jó, hiszen effektíve nem fogysz, de a zsírtömegből veszítesz. Jó ötlet lehet, ha a mérlegen kívül mást is használsz a fejlődés méréséhez. Mondjuk centit, vagy tükröt….hogy lásd, a ruhák hogyan állnak rajtad. Ha 1-2 hétig stagnál a súlyod, akkor még nem kell aggódnod.

Lényeg: Izomnövekedés, emésztetlen étel, és vízhiány.

2.      Nem írod, mit eszel.
Ha fogyni akarsz, elengedhetetlen, hogy étkezési naplót vezess. Már csak a statisztika szerint is többet fogynak azok, akik így tesznek.

Lényeg: vezess naplót!

3.      Nem eszel elég fehérjét.
A fehérje a legfontosabb nutriens ha fogyásról van szó. Ha a 25-30% a bevitt kalóriának protein, akkor felgyorsul az anyagcsere, és kevesebb fogyasztásra sarkall. Csökkenti az édességvágyat is. (a „ghrelin” hormon-t befolyásolja, ami felel az éhségért) Ha eszel reggelit, legyen benne sok fehérje. Kimutatták, hogy aki fehérjében gazdag reggelit eszik, ritkábban éhezik napközben. A proteinfogyasztás segíthet a lelassult anyagcsere felgyorsításában is, és a visszahízás elkerülésében is.

Lényeg: egyél több proteint!

4.      Túl sok kalóriát fogyasztasz. Egész egyszerűen sokan azért nem fogynak tovább, mert túl sokat esznek. Az energiára ugyan szükség van, de számold a kalóriákat, s legalább 30%-uk legyen protein.

Lényeg: egyél kevesebbet!

5.      Nem teljes ételeket eszel. Az ételek minőségi nagyon fontos. A feldolgozatlan, teljes értékű élelmiszerektől jobban érzed magad, és kevésbé dobják meg a vércukorszintet, ergo nem leszel annyira és olyan hamar éhes.

Lényeg: ne egyél annyi junk-ot!

6.      Nem gyúrsz. Nagyon fontos a fogyás szempontjából, hogy végezz valami anaerob munkát, például emelgess súlyokat. Ez karban tartja az izmaidat, ami megelőzi, hogy azokat égesd a zsír helyett.

Lényeg: Gyúrj!

7.      Zabálsz. Akár egészséges kajákat is. A zabálás gyakori jelenség a fogyózóknál. Gyorsan, nagy mennyiségű étel elfogyasztása, ami általában több, mint amennyire a testünknek szüksége lenne. Persze a legrosszabb, ha junk kaját zabálunk, de ugyanolyan hatása van annak is, ha magokat, mag-vajakat, ét-csokit, vagy sajtot zabálunk. Mert attól, hogy egészséges, még a kalória benne van. Ha számszakilag nézzük, egy ilyen zabálós alkalom tönkre tudja tenni egy egész hétnyi diéta munkáját.

Lényeg: Ne zabálj!

8.      Nem kardiózol. A kardió-mozgások azok, amik során a szívverésed felgyorsul…futás, bringázás, úszás. Ez az edzésfajta nagymértékben javítja az egészségünket. Plusz hatékonyan égeti a zsírt.

Lényeg: Kardiózz! Különösképpen napközben. Az edzés hiánya okozhat plató-effektust.

9.      Iszod a cukrot. A cukros üdítők a leginkább hizlaló dolgok közé számítanak. Az agy általában nem ételnek veszi, így nem számolja bele az anyagcserébe, és nem leszel tőle kevésbé éhes. Nem laksz jól egy kólával, viszont a kalória igenis benne van. Gyümölcslevek szintén tele vannak kalóriával.

Lényeg: Ne igyál cukros üdítőt!

10.   Nem alszol eleget. A kutatások szerint a rossz/kevés alvás az egyik legnagyobb kockázati tényezője az elhízásnak.

Lényeg: Aludj sokat és jól!

11.   Nem veszel vissza a CH-ból. A kutatások szerint az alacony-CH diéta sokkal hatékonyabb, mint az alacsony-zsír diéta. Nem beszélve a cukorbetegség/inzulinrezisztencia kockázatáról. Az alacsony CH-diéta jó irányba befolyásolja sok anyagcsere szempontjából lényeges összetevők szintjét, pl. triglyceridek, HDL koleszterin, vércukor, stb.

Lényeg: Ha megáll a fogyás, egyél kevesebb CH-t (Szénhidrátot) !

12.   Túl gyakran eszel. Legenda csupán, hogy az „egyél többször, de keveset” elv segít a fogyásban és a jó anyagcserében. A valóságban nem, vagy nagyon kis mértékben befolyásolja az anyagcserét. Mellette nevetségesen nagymértékben megnehezíti a dolgunkat, pláne ha egészséges ételeket akarunk fogyasztani. Pont ennek az ellentéte, az ún. időszakos koplalás, ami viszont nagyon hatékonyan tudja belendíteni a fogyást.

Lényeg: A túl gyakori étkezés kalóriatöbblethez vezethet.

13.   Nem iszol eleget. Már vizet, persze. Kísérlettel bizonyították be, hogy azok, akik fél liter vizet megittak minden egyes étkezésük előtt fél órával, 44%-al több súlyt vesztettek, mint a kontroll csoport.

Lényeg: igyál minden étkezés előtt fél órával fél liter vizet!

14.   Túl sokat iszol. Mármint alkoholt. Ha inni akarsz, próbálj meg röviditalt null-kalóriás üdítővel keverni, ez a legideálisabb megoldás. Vodka-narancs, vagy gin-tonik, vagy whiskey-kóla…..cukormentes üdítőkkel. Kevesebb kalóriát fogsz fogyasztani, mintha boroznál, söröznél, vagy édes likőröket innál. egyébként magának az alkoholnak minden grammja 7 kalória.

Lényeg: sör,bor,likőr helyett rövid+zéró üdítő.

15.   Nem eszel „figyelmesen”. Az „figyelmes” étkezés alatt azt étjük, hogy lassan enni, nem elterelve mással a figyelmünket közben, alaposan megízlelve és élvezve minden falatot, miközben éberen figyeljük az agyunk természetes jelzéseit arról, hogy mikor elég. Íme néhány tipp :
·        ne tereld el a figyelmed, ha eszel. Ne csinálj közben semmi mást!
·        Lassan egyél, alaposan rágj meg minden falatot! Figyelj a színekre, az illatokra, az ízekre és a textúrákra!
·        Ha érzed, hogy kezdesz jóllakni, igyál meg egy pohár vizet, és hagyd abba az evést!

Lényeg: Mindig egyél „figyelmesen”. A „figyelmetlen” evés az egyik fő oka annak, hogy az emberek nem tudnak lefogyni.

16.    Lehet néhány egészségügyi ok, amiét nem megy a fogyás. Pajzsmirigy működési gondok például, vagy PCOS, vagy alvási gondok. Vannak továbbá olyan gyógyszerek, amik szintén megnehezíthetik a fogyást, vagy épp a hízást segítik elő. Ha úgy érzed, ezek közül bármelyik releváns lehet, keress fel egy orvost és konzultálj vele!

Lényeg: Ha egészségügyi problémára gyanakodsz, keress fel egy orvost!

17.   Junk kaja függő vagy. Egy 2014-es kimutatás szerint Európa és Észak-Amerika lakosságának 19,99%-áról elmondható, hogy étel-függő. Ez hasonló a hagyományos drog-függőséghez. Ha véletlenül ebbe a csoportba tartozol, bizonyos ételekből való kevesebb fogyasztás vagy annak teljes elhagyása konkrétan lehetetlennek tűnik számodra. (Mondjuk, azt mondod, hogy XY ételről/italról nem vagy hajlandó lemondani semmilyen körülmények között). A megoldás egy célzott terápia lehet.

Lényeg: Ha függő vagy, keress segítséget!

18.   Túl régóta koplalsz. A túl hosszú ideig tartó fogyókúra nem jó. Ha egy jelentősebb mennyiségű túlsúlytól már megszabadultál, és Plató-hatásban vagy, talán itt az ideje egy kis pihenőnek. Emeld meg a bevitt kalóriamennyiséget párszázzal, emelj súlyokat, és aludj többet! Építs izmokat és pihenj! 1-2 hónap pihenő után folytathatod a diétát!

Lényeg: A platónak lehet az is az oka, hogy pihenned kell

19.   Túl sokat vársz. A fogyás egy lassú folyamat. A legtöbb ember elveszíti a türelmét mielőtt elérné a célját. Eleinte gyorsan megindul a fogyás, de igen kevés ember tudja a 0,5-1 kg heti fogyást hosszú távon produkálni. Szintén jellemző gond, hogy irreális/megvalósíthatatlan célokat tűzünk magunk el mind az edzésterv, mind egészséges életmód tekintetében. az igazság az, hogy nem mindenki body-builder vagy szupermodell. A képek, amiket az újságokban látunk, gyakran hamisak. Ha már veszítettél súlyt, és jól érzed magad, de nem tetszik, amit a mérleg mutat, talán itt az ideje, hogy elkezdj azon dolgozni, hogy elfogadd magad. Néha a súlyod elér egy egészséges pontot, ahol a tested kényelmesen érzi magát. Sok esetben ezen a ponton túlmenni vagy nem éri meg, vagy lehetetlen küldetés.

Lényeg: Ne várj el lehetetlent és fogadd el magad, amikor itt az ideje.

20.   Túlságosan a fogyásra koncentrálsz. A fogyókúrák szinte sosem működnek nagyon hosszú távon. A kutatások szerint a hosszú távon fogyózók egy idő elteltével súlytöbbletet szednek fel. A kemény fogyókúrával kitűzött testsúly-cél helyett próbálj meg inkább arra koncentrálni, hogy egy boldogabb, egészségesebb, és fittebb ember legyél! A testednek add meg a minőségi és a szükséges tápanyagot ahelyett, hogy éhezteted, és hagyd, hogy a súlyvesztés „csak” a mellékhatás legyen!

Lényeg: A fogyózás nem megy hosszú távon. Ha hosszú távú céljaid vannak, koncentrálj arra, hogy egészségesebb életmódbeli szokásokat építs be az életedbe!

2 comments:

Lazac said...

Ezek tényleg jól összefoglalják a problémákat. Magamra ismertem pár pontban, hogy hol szoktam elbukni.:):) A 7-es és a 19-es pontok főleg jellemzőek rám.:):)

Alan said...

Szerintem is jól összeszedi a lényeget :) De persze mondani könnyű :):)