Friday 8 November 2019

Mogyoró-mizéria, avagy a lusta ketós kognitív merengése

Ahogy annak idején a kakaó rejtéllyel sem jutottam sehová, úgy most a mogyoró-mizéria is valószínűleg csendesen elenyészik bennem...
Merthogy én most ugyebár ketózom, és számolgatom szépen a szénhidrátokat....sajnos elég egyhangú a ketós ember étrendje, már ha olyan lusta elfoglalt, mint én, nagyjából a hús-tojás-sajt-hal-magok vonalon jön-megy, néha befigyelhet egy kevés (nem sok!) kelbimbó, karfiol vagy brokkoli.

Azonban a bennem felmerülő nagy kérdés az az volt, hogy de a mogyorónak mennyi a CH tartalma...? Oké, van a földimogyoró, meg az amerikai mogyoró, és hát van a sós-pörkölt, meg a sima. Az rendben van, hogy a mézzel pörkölt, meg mindenféle egyéb cukros szarokkal megszórt, azoknak a CH tartalma 30-50 gramm, de az egyszerű, mezítlábas olcsó sósmogyinak is van olyan verziója, ami 6,7 gramm, és aminek 11 gramm a CH értéke (/100gr, természetesen)

Alapvetően tiszta sor, hogy minél több zsiradék és só van hozzáadva, annál kevesebb lesz a CH értéke, mert "hígítja" a koncentrátumot, tekintve hogy a sónak és a zsiradékoknak nincs CH tartalmuk....de ezeknek a termékeknek szinte kivétel nélkül a 90-95%-uk maga a mogyoró, tehát hogyan lehet ekkora eltérés a számok között?

Sajnos a csomagoláson általában csak annyi van, hogy szénhidrát, amiből ennyi és ennyi a cukor...de ugye a valóságban van egy olyan, hogy nettó szénhidrát (Net Carb), merthogy a mogyoró tartalmaz olyan CH-t is, ami nem emészthető, azaz rost...Van még benne protein, E-vitamin, magnézium és réz is, de hogy a full CH-ból mennyi a nettó, az nincs rajta.

Megfelelő magyarázat lenne, hogy az egyik csomagoláson a nettó, a másikon a bruttó CH van, de ez csak tipp, nem tudom, valójában mi újság. 
Talán ha lenne több időm, akkor mélyebbre ásnék az interneten, de asszem kezdem lassan elengedni.

Miért lényeges? 

Hát azért, mert adott esetben ha valaki elrágcsál egy zacskó mogyit, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy 4,5x2 vagy 11,7x2 gramm CH-t visz be. (ez a legalacsonyabb és a legmagosabb mekkora szóvicc! lol érték, emit láttam mogyorós-zacsin:)) Az a 13 gramm szénhidrát lehet pont az a mennyiség, ami már elég ahhoz, hogy az illető kibillenjen a ketózisból, nem beszélve arról, hogy mi van ha elrágcsál még egy tasakkal, és akkor már 26 grammal nem tud elszámolni.

Talán sosem tudom meg a pontos tényeket, ami a nagy mogyoró-mizéria mögött meghúzódik....cserébe viszont van konklúzió:

Nem szabad sok mogyorót enni. Ugyanis nagyon magas a kalóriaértéke, ezért aztán ketó ide, intermittent oda, a kalóriadeficit ugrik, és akkor borul a fogyás :)

4 comments:

Lazac said...

Bakker, hogy már a mogyiban sem bízhat az ember! :)
De tényleg qrva magasa kalóriatartalma, így tutira nem fogsz megenni belőle egy zacsival :)
Kitartás, ügyes vagy, úgyis megtalálod a jó megoldást. :)

Ridita said...

Sajnos én közel sem vagyok olyan alapos a kalóriaszámolásban, mint te. Az én módszerem az ilyen dilemmákra, hogy mindig a magasabb értékkel számolok, így legrosszabb esetben lesz egy kis kalóriadeficitem.

Alan said...

Ugye? :):) Amúgy van ám, hogy azért lecsúszik egy zacskónyi...belefér az néha, csak tisztában kell lenni vele, hogy hanyas a kabát - hogy mennyi az annyi :)
Köszi amúgy :)

Alan said...

Én sem vagyok annyira alapos, amennyire lehetnék, de köszi. Abszolút egyet értek Veled, és mindig inkább rászámolok, így is van, hogy az ember rosszul becsül meg egy értéket sajnos, de legalább javul az arány :)