Thursday 28 August 2014

Mentocsoki

Szeretem a csokit. Gondolom, vagyunk így egy páran ezzel, azonban egy diétán belül nem igazán okos dolog becsokizni. Kivéve, ha azon kevesek egyikei vagyunk, akiknek elegendő egy kockányi ebből a finomságból. Azonban, persze kellő korlátok között, némileg bátrabban fogyaszthatunk a CH mentes, ún ketogén csokiból, aminek az alapja a kókuszzsír, és ezerféleképpen el lehet készíteni.

Kalória-ügyben nagy csodát nem lehet várni, ugyanis egy ilyen csokibonbon 35 kalória, és talán kisebb, mint egy bolti, amiben általában 55 körül van. Azonban itt most nem konkrétan a kalória mennyiségében rejlik az okosság, hanem a minőségében. Nyilván nem ugyanaz, ha X mennyiségű kalóriát egészséges almából fogyasztok el, vagy ultrafeldolgozott, finomított szénhidrátból. Ugyanígy nem mindegy, hogy cukrot, növényi "zsiradékot", klönböző emulgeáló szereket eszem, vagy nyers kókuszzsírt, kakaót, és eritritet.

Ezúttal mentás csokit készítettem. 40 gram nyers kókuszzsír, 15 gramm kakaópor, 3-4 mentalevél, nagyon apróra vágva, és némi édesítőszer, én eritritet használtam, ami nagyon jó, mert nemcsakhogy nem mű, hanem tömege, térfogata is van, ezáltal segít az állag kialakításában.



4 comments:

Anonymous said...

Mentőcsokinak olvastam B-)



Alan said...

Úgy se rossz LOL

Ingrid said...

Szia Alan, én is házilag gyártok csokit, az én receptem szerint egy tábla max. 200-250 kalória.
Egy doboz Cocomas kókusztejszín (vagy normál tejszín 2oo ml) kell hozzá, ezt kikavarni 4 ek kakaóval és 5 ek. eritrittel, lassan melegítve, amíg jól elolvad minden, nem kell felforralni. Szoktam tenni bele még fahéjat is. Utána az egészet beleteszem 3 szilikon bonbonformába, ebből az adagból tehát 3 ''tábla'' csoki jön ki.
Az egyetlen hátránya az egésznek, hogy mivel nem kakaóvajból vagy kókuszzsírből készül, ezért nem fog kellőképpen megdermedni, így le kell fagyasztani, és a mélyhűtőben tartani. De szuper finom, hideg édesség, igazi csokiíz,és a lehető legkalóriaszegényebb.

Alan said...

Szia Ingrid, köszönöm a receptet, nagyon jól hangzik :)