Friday 8 February 2013

Píár kontra valóság, avagy nassolni pediglen köll...

Sokszor akad a szemem elé valami olyan cikk, ami témáját tekintve érdekes és hasznos lehet, de beleolvasva már nem tetszik. Például egy cikk, aminek az a címe, hogy "Nassolnivalók 100 kalória alatt". Nos, felkeltette az érdeklődésemet, de magamban nekiálltam megcáfolni egyenként a pontokat. Olcsó lenne mazsolázni köztük, és csak a kirívóakat ideírni és megcáfolni, ezért sorra veszem a cikkben szereplő összes pontot. Lássuk csak:

1.Natúr joghurt, pirított napraforgóval - 88 kalória.
  - ellenvéleményem: A joghurtok nagy többsége úgy "light" vagy "diétás", hogy nincs benne zsír....csakhogy tömve van cukorral. Az igazi natúr joghurt egyáltalán nem ízletes, hacsaknem dolgozza össze az ember friss gyümölccsel, és nem édesíti meg mondjuk sztíviával. A pirított naprafprgó olajos mag, igen magas kalóriaértékkel. Egy olyan diétában, ahol a delikvens fogyni szeretne, kerülendő.

2. Mandula és pisztácia. Húsz szem csak 80 kalória.
  - ellenvéleményem: Ezek az olajos magvak amellett, hogy nagyon egészségesek, igen magas zsírtartalmúak, és megdöbbentően magas, 5-600 kalória/10 deka energiatartalommal rendelkeznek. Továbbá ha mindössze 20 szemet eszem belőle, az leginkább csak arra jó, hogy megjöjjön tőle az étvágyam. Ezek tipikusan azok az ételek, amiket "nem lehet abbahagyni". Ezért tartom kerülendőnek.

3. Füstölt lazac krémsajttal. Egy szelet füstölt lazac vékonyan megkenve krémsajttal csak 55 kalória.
  - ellenvéleményem: Az eddigiek közül még ez a legjobb, de alapvetően a lazac igen drága, és krémsajtból elég nehéz olyat találni, ami tényleg alacsony kalóriás. A jó sajt, akár krém, akár nem, attól jó, hogy zsíros. Minél "lightabb" a sajt, annál inkább fura íze van, mert a zsír helyett különböző adalékokkal javítják fel az állagát. Szóval erre azt mondom, járható út, de drága és alapos körültekintést igényel.

4. Mini quesadillas. Kukoricaliszttel és csak cheddar sajttal megsütve csak 100 kalória.
  - ellenvéleményem: Ez a kerek kis sós finomság errefelé nagyon népszerű. Van belőle lazackrémmel töltött, csirkés-gombás, bazsalikomos, stb. Egyáltalán nem diétás étel, sőt. Az alapja a tészta, ami liszt és vaj, ráadásul ez is olyan típusú étel, ami eteti magát, és nehéz abbahagyni. Az lehet, hogy egy darab nagy körültekintéssel elkészítve csak 100 kalória, de vajon mekkora darab? Mondjuk egy gyűszűnyi. Ha valaki nassra vágyik, nem hiszem, hogy beéri ennyivel. Ellenben belekóstol a finom ízvilágba, ami megpróbálja magával ragadni.

5. Teljes kiőrlésű keksz, sajttal.
  - ellenvéleményem: Hát...a keksz az a létező legrosszabb választás szerintem. Maga a párosítás abszolút nyerő, de szigorúan gasztronómiai szempontból. Diétás szempontból tiltott terület. Azért, mert minden keksz alapja a vaj és a liszt. Most az, hogy milyen kiőrlésű, nem lényeges. Persze, egészségesebb az egyik, mint a másik, pláne ha magok is vannak benne. Viszont kalóriában is gazdagabb a jobb, ezt ne feledjük. És a GI érték mértéke hosszú távon fejti ki a hatását, a nassolás meg rövidtávú dolog. Ha már sajt, akkor legyen valami ultralight fajta, és ne keksszel, hanem almával vagy körtével fogyasszuk.

6.  Humusz, sárgarépával
  - ellenvéleményem: a humuszt nem szeretem. De ettől függetlenül a kalóriaértéke kifejezetten magas, mondjuk nem csoda, hiszen borsó és szezámmag van benne. A borsófélék a kukorica utáni legmagasabb kalóriértékű zöldség, a szezámmag meg olajosmag, aminek a magas zsírtartalom miatt szintén magas az értéke. A sárgarépa teljesen jó, de én inkább akkor valami mással párosítanám, mondjuk light sajtkrémmel, amibe belekockáznék natúr sonkát, snidlinget, lilahagymát, uborkát....egy ilyen krémnek fele annyi az energiaértéke, mint a humusznak. És szerintem finomabb is.

Mondjuk maga a nass is egy olyan étkezés, ami szignifikáns, ha valaki kövér és fogyni szeretne. Egy olyan étkezés, ami felesleges, akárcsak a súly, amitől kövér a kövér. Ha megszabadulni akar a felesleges súlytöbblettől, akkor lehet, hogy a felesleges étkezésektől is meg kéne. Ettől függetlenül fontos résza ez az életünknek, leginkább azonban a súly megtartása szakaszban fontos. Mert nassolni jó, ez nem is vitás :) Csak lehet ezt is okosan, mint minden mást.

6 comments:

Lazac said...

Na pölö az ilyenektől én is szoktam dobni egy hátast.:):) mert ha nassolni vágyik egy diétázó, akkor egyen meg egy v két almát...
csendben megjegyzem, hogy a magam részéről imádom a natúr danon aktiviát a krémes változatot, de annak 1 pot-jában van 80 kalória, mi lenne ha még keverném is szotyival? :)

Alan said...

Na igen :) Az elgondolással nincs baj, csak szerintem az ilyen cikkek mögött legtöbbször nem a tényleges segíteni akarás van, hanem csak inkább az, hogy gyorsan kielégítsenek egy olvasói igényt....valami trendi, színes, érdekes....ennyi :) Köszönöm a kommentet.

Mandula said...

Szerintem jól ráéreztél a lényegre, trendi-színes-érdekes (márakinek) de alapvetően semmire sem jó :-S

Én most azzal küzdök, hogy naponta 20 perc torna (átmozgató) 1200 körüli kalória, napi 5x-i étkezés, szénhidrátra odafigyelek - inzulinom jó (az ikrek születése előtt inzulinrezisztenciával küzdöttem) és nem mozdulok el 58,4-ről, ha bele döglök sem, pedig a 155cm-hez a 48 kg az ideális és (számomra) jó.
Erre mit olvasok itt: http://www.maimoni.hu/2013/02/kerdezz-beatol-alig-eszem-megsem-fogyok.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Praktikak+%28Praktik%C3%A1k+sok+gyerekhez%29
Erről mit gondolsz Alan?

Anonymous said...

Sziasztok,szia Alan!

Miközben olvastam a jobbnál jobb ötleteket a nassoláshoz,tolom be a vacsorámat :)
paprika,paradicsom,uborka. Ennyi,semmi sajtkrém,meg napraforgó. :)
Üdv Tibi

Alan said...

Szia Mandula. Hogy mit gondolok? Nagyjából azt, hogy az ideálisról alkotott kép nem mindig azonos az ideálissal. A Te BMI értéked 24.3, ami tökéletes. Valószínű azért nem mozdulsz el könnyen erről, mert a tested jól érzi magát, megkapja azt a minimumot, ami kell az egészséges működéshez, és fenntartja az ideális állapotot. Kicsit részletesebben kifejtem hamarosan egy postban, hogy hogy gondolom :)
Köszönöm a kommentet.

Alan said...

Szia Tibi, váljék kedves egészségedre :)

Üdv Neked is!