Thursday 10 November 2022

40 nap ketó után

 Nagyjából negyven nap telt el amióta hazajöttünk Normandiából, azóta ketózom. Még sohasem tartottam ilyen sokáig a ketogén étrendet, valamiért azt gondoltam, hogy pár nap csupán az átállás a szénhidrát-alapú anyagcseréről a zsír-alapúra....viszont most olyanokat olvastam, hogy 4-6 hét (!) is lehet az átállás, ez az ún adaptív szakasz. Eltarthat ilyen hosszú ideig is, mire a szervezet tényleg tolerálni kezdi a megváltozott makronutrienseket.

10 napig csak szobabringáztam napi szinten, (féltem a nagy súlyommal nekiesni a cross-trainernek (nem egy komoly darab), a szobabringám egy nagyon masszív pro-form, az bírja minden gond nélkül), de utána áttértem az elliptikus trénerre, majd kb 2 hete súlyzós edzéseket is csinálok. Nyilván ha hirtelen olyan az időjárárs, hogy nem ömlik az eső (tegnap), akkor kihasználva ezt felpattanok a vasparipámra, és lenyomok egy 10 kört itt a Clooney-n (55km). 

Az elmúlt 40 napban az átlagos kalóriabevitelem 1900 kalória körül van, a szénhidrátmennyiség átlagban napi 23 gramm.

Az első 3 hétben töretlenül fogytam, a negyedik héten volt egy megtorpanás, aztán utána megint elindult a fogyás. Keto ide vagy oda, a saját eddigi tapasztalataim alapján letiltottam magam a mogyoróvajról, mert bár teljes mértékben beilleszthető a keto-étrendbe, én nem tudom mértékkel fogyasztani, annyira szeretem. Úgyhogy a mogyoróvajnak taka lett.

Eddig 10 kiló (9,9) ment le rólam , aminek persze örülök, de a tempó azért lehetne gyorsabb is. Igaz, nem szabad telhetetlennek lenni. 

A súlyzós edzések némiképp ellentmondhatnak a testtömeg-csökkentési folyamatnak, mert ugyebár az test-építés, viszont két dolog is van ezzel kapcsolatban:

1. Az okosórám analízise szerint a cross-tréneren töltött időm 90%-ban kardió-tartományba vágja a szívverésemet, ellenben a súlyzós edzés kb 80%-a meg "fat-burn", azaz zsírégető tartományba. Úgyhogy rájöttem az optimális edzésformára: 1 óra súlyzózás (zsírégető üzem), majd 15-30 perc taposás (kardió-üzem)

2. Óriási, és sokszor elpuffogtatott közhely, hogy ha fogysz, az izmaidból is fogysz, és ha csökken az izomtömeg, akkor lassul az anyagcsere és a zsírégetés, hiszen alapvetően az izom végzi a zsírégető munkát. Tehát valahogy úgy kell okosan intézni, hogy úgy menjen le a testtömeg, hogy közben az izomtömeg nem, vagy csak minél kevésbé csökkenjen. Ezt viszont a súlyzós edzésekkel el lehet érni.

Kellemes tapasztalata a ketózásnak, hogy tényleg nincs az a mardosó éhségérzés, hogy "ölni tudnék egy falat kajáért"....volt egy olyan szakaszom, hogy 34 órán keresztül nem ettem egy falatot sem, és nem voltam se elmebeteg, se túlzottan éhes sem ezalatt.

Másik kellemes tapasztalatom, hogy tartalmas kajáktól tényleg jól lehet lakni, azaz például csináltam magamnak egy rakott karfiolt, fetával, tojással, tejföllel, sajttal....és konkrétan a jénai tálat 3 napig kajáltam. Szolid adag, amire a szemem azt mondaná, hogy semmi, valahogy mégis elég volt, és nem volt bennem indíttatás, hogy egyek még belőle.

 Történtek kellemetlen tapasztalataim is....az egyik az volt, amikor Tomi átjött, és (bár már kipipáltuk az évfordulónkat, de mégis) hozott nekünk az évfordulónkra egy különleges whiskey-t meg egy gin-t is. Persze este megkínált egy jó szivarral is, és hát a szivar mellé lecsúszott egy 5-6-7 pohár Jameson is. (Carrantouhill edition)....namost ezzel nem szokott gond lenni - általában. Viszont most valami elmondhatatlanul szar éjszakám volt, és a másnap is borzalmas volt. Nem tudtam hova tenni a dolgot, és rákerestem...hát kiderült, hogy ha valaki ketózisban van, akkor igencsak óvatosan kell alkoholizálnia, mert máshogy működik a lebontás, és sokkal szarabb minden. Hát megtanultam.

A másik akkor volt, amikor az egyik alkalommal iszonyú hasmenés tört rám. Azt hittem ételmérgezést kaptam....mivel mindent írok, hogy mikor mit eszem, így simán visszanéztem az előző napi menümet... lengyeltúró kókusztejhabbal, májkrém, sajt, natúr csirkemell párolt kelbimbóval, ez volt nagyjából a kajám. Gondoltam biztos a lengyelboltban vett túró a ludas, mert bár a szavatossága még jó, ki tudja, lehet hogy nem volt hűtve rendesen. Bármi lehetett, mert ezekből csak én ettem, senki más. Csakhogy a túróból és a májkrémből ettem két nap múlva is, amikorra már túlestem ezen, és akkor nem lett semmi bajom. Tehát kizárásos alapon a kelbimbóra vertem rá a balhét, gyorsan ki is dobtam még ami volt itthon (mivel a helyi boltban nincs, ezért mindig ha nagyobb bevásárlást csinálunk, veszek pár zacskóva, hogy legyen itthon), gondoltam biztos szalmonellás volt vagy valami. A történet pár hét múlva folytatódott, amikor vettem egy cuki kis fej kelkáposztát, és főztem magamnak egy főzeléket belőle, amit csirkemellből készült pörivel el is fogyasztottam jóízűen. Hát néhány óra múlva ugyanaz történt, mint a kelbimbóval :-( Szintén utánakerestem, és nahát, kiderült, hogy a ketó alatt bizony a kel-félék okozhatnak valami bél-szindrómát, mert van bennük valami olyan szénhidrát, ami összeakad a belekben található akármivel, és akkor ilyen történik. 

Konklúziót levontam: mérsékelt alkoholfogyasztás, és NINCS se kelbimbó, se kelkáposzta.

Azt mondják kétféle ketó étrend van: a dirty, meg a clean. A koszos és a tiszta. A koszos az, amikor nem érdekel semmi más, csakhogy alacsonyan tartsd a CH-t. Tehát lehet enni kolbászt, szalonnát, virslit, hurkát, szalámit....ilyesmiket. A tiszta viszont az, amikor elkerülöd a feldolgozott kajákat, a vörös húsokat, tehát igyekszel csak természetes, és egészséges dolgokat enni. Fehér húsok, halak, tojás, sajt, zöldségek....

Próbáltam-próbálom az én étrendemet minél inkább a clean felé terelgetni, de ezek a kelbimbós sztorik nem segítenek. Bizony sokszor nincs időm/energiám másra, csakhogy a frankfurti virslibe sajtot tegyek, és legrillezzm....full ketó, de dirty. Ez van.

Ezúttal hosszabb távra tervezem a ketózást, mert nem érzem jól magam a bőrömben, és fogyni szeretnék. Nyilván nem célom a 76 kilós önmagam, mert az túlzás volt, és akkor ugyebár full izomtalanul, unfitten voltam annyi. De jó lenne az elkövetkezendő 1 évben tartósan ledobni még10-15-20 kilót. Ezzel némiképp szembemegy, hogy most nov30-dec5 ig OFF hetem lesz.

Tudom, ha kiesek a ketóból, újabb HETEK mire visszaállok, plusz jön a karácsony is....de szülinapomra Verus elvisz egy 5csillagos szállodába, 3 éjszakára, Szófiába, ahol még nem voltunk, tehát nyilván sem erre a 4 napra, sem az ezt követő hétvégére nem akarom elrontani a hangulatot azzal, hogy affektálok, mit eszek meg és mit nem. Tehát offolok. DE: utána jön megint a ketó, és a karácsony sem lesz kivétel. Nagyon sokféle finomság készíthető ketogén verzióban is, úgyhogy nem kell sem éheznem, sem visszafogni magam...mindössze a szénhidrátot száműzöm. Jelen terv szerint dec5-től mondjuk jövő tavaszig vagy nyárig. Azt még meglátom majd.




2 comments:

Agyrágóbogár said...

A vörös húsokkal még nézz utána, mert nem éppen annyira fekete bárány mint ahogy nagyon sokan gondolják. Az legtöbb ezzel kapcsolatos tanulmány durván összemossa az agyon feldolgozott mű kolbászt (ami inkább szója mint hús) és a steaket, és a kettő nem egy és ugyanaz. Még az agyon feldolgozott "mű kolbásznak" sincs olyan nagyon nagy rákkeltő hatása mint ahogy azt bemutatják és a "rendes" hús, statisztikailag elhanyagolhatóan okoz rákot. Manapság ellenben jól hangzik, hogy minden ami vörös hús az már maga a bűn. A szalonnával sincs az égvilágon semmi baj, ha nem kenyérrel eszed, és ha kipróbálod, meglátod, hogy alig tudsz megenni pár falatot, annyira nem eteti magát "csak úgy".

A keto egyik előnye, hogy miután hozzá szoksz, elmehetsz hegyet mászni egy darab sajttal :))) s nem fogsz megpusztulni az éhségtől, lesz energiád (a zsírokból) mászni amennyit akarsz, ellenben mindenki teljesen dilisnek néz majd mikor beleharapsz a sajtba és neked annyi elég.

Ha érdekel, még nézz bele Jason Fung videóiba, érdekes elméletet mutat be, és más szemszögből nézi az egész fogyás dolgot. https://youtu.be/tIuj-oMN-Fk Nem veszem szentírásnak, de sajnos miután tapasztaltam, hogy a kalória csökkentett életmód arra vezet, hogy egy idő után csak ránézek a kajára és már attól is hízok, azt kell gondolnom, hogy sok mindent nem jól tudunk a fogyással kapcsolatosan.

Alan said...

Abszolút egyet értek veled. Magam is úgy gondolom, hogy egyszerűen jobb az embernek a saját józaneszével nézni mindent. A steak....egy természetes étel, nyilvánvalóan jobb, mint bármilyen feldolgozott cucc, amiben ugye ki tudja mi van. Pont tegnap olvastam végig a who ajánlását, hogy mi az a 20 étel, amit nem szabad enni....semmi fagyasztott, semmi canned kaja...éshát persze a kedvencem, a fő mumus: az édesítők. Ne egyél édesítőt, de cukrot se....a végén marad a fény, meg a zellerszár, meg az avocado. Elég vicces. Köszi a videót, nézem is! :)