Saturday 23 June 2012

Divat-őrült?

Azt olvastam egy étellel kapcsolatban, hogy "ez nem afféle mostanában divatos egészséges étel". Elgondolkoztatott. Divat lenne az egészség...?? Meg az egészséges életmód, az ideális testsúly, a megfelelő mennyiségű mozgás...? Divat...? Hmmm...

Szerintem nem. Illetve talán annyiban igen, ha irányzatként nézzük. Bár akkor sem, hiszen az ember, ahogy fejlődik, és egyre okosabb lesz (??) úgy halad előre. Úgy lesz például egyre magasabb a várható életkor, úgy lesznek kevésbé gyakoriak ill. gyógyíthatók bizonyos betegségek. Ez mindenképpen egy folyamatosan előrehaladó dolog, még ha változó is az intenzitása. Viszont a divat az hullámzik. Jön-megy. Majd visszajön megint. És a divat az olyan valami, ami elsősorban szubjektív alapon működik. Szerintem. Az egészséges életmód az tényeken alapul, meg tudományos eredményeken. És semmiképpen sem szubjektív. Senki sem vitatja, hogy a nyers zöldség egészségesebb hatással van a testünkre, mint a finomított cukor például. Ez nem az a kategória, hogy Mariska szép kislány. Nekem tetszik, neked nem. Ennyi.

Én úgy vélem, súlyos hiba divatos hóbortként tekinteni valakinek az egészéges(ebb) életmód elérésére irányuló törekvéseit. Vannak olyan tények, amik megtámadhatatlanok, és ennek semmi köze a divathoz. Én így látom.


2 comments:

Anonymous said...

Nyilván ezt úgy kell érteni, mint annak idején a vaj / margarin kérdést. Emlékszel, mekkora kampány volt azért, hogy a vajat kitúrják, és helyette a margarint egyék az emberek, mert az mennyivel egészségesebb?? Vagy egy időben a tojást is kikiáltották bűnösnek (koleszterin). És ezek tényleg úgy jönnek, hullámokban, mint a divat. Most éppen a teljes kiőrlésű gabonák, vagy éppen a nyers étkezés, a paleolit, a stb., lett kikiáltva egészségesnek, sokan nyilván pont úgy értékelik, mint a margarin-divatot. Gondolom. :-) M.

Alan said...

Hajjaj, hogyne emlékeznék. Ugyanilyen volt a Tej is, ami élet erő egészség....pedig azt sem jó, ha túlzásba viszi az ember. Dehát ezért jók a számok: lehet valamilyen diétáról kikiáltani, hogy jó vagy nem jó, de a számokkal nem lehet vitázni. Anyagcsere, energia, bevitt kalória. Ezeknek a számoknak minden reklám vagy divat nélkül van egy eredménye, ami meghatározza a kinézetet. Arról persze lehet a végtelenségig elméleteket gyártani, hogy milyen arány, milyen módszer az, ami jobbat tesz a szervezetnek...