Thursday 16 February 2012

Kulcs

Felmerült bennem, hogy ha újra kellene kezdenem ezt az egész nagyszabású fogyást, hogy csinálnám. Persze elég horror, így 78 kilósan elképzelni, milyen lehet 193 kilósnak lenni megint...de ha újra kezdeném, mit csinálnék máshogy? Mert az oké, hogy megvolt az eredmény, de vajon lehetett volna okosabban, jobban, eredményesebben? Úgy értem nem a legvége szempontjából, hanem úgy a folyamat szempontjkából eredményesen. 

Hány és hány ember vergődik a kövérség ketrecében, és szenved attól, hogy rosszul csinálja. Nekem talán szerencsém volt. Nem kisebbíteni akarom a kitartásomat, dehogy. De talán abban volt szerencsém, hogy ösztönösen eltaláltam azt az utat, ami nem volt zsákutca. Ha valaki őrjöngve kapálózik a csalitosban, kezében egy bozótvágó késsel, akkor sokminden történhet. Levághatja a saját kezét/lábát....megsebezhet valakit. Kicsúszhat a kezéből a penge, és elrepülhet, kontrollálatlanul....vagy hoppá: tisztást vág maga körül. Egy kis helyet, ahonnan belátja, merre tovább.

Én valahogy így látom ezt. Elkezdtem elkeseredve, kétségbeesve, eltökélten....ahogy ezrek még rajtam kívül, és ahogy én magam is jópárszor. Igen, többszr kianalizáltam már, mi volt a siker kulcsa. De most egy kicsit egy másik szemszögből nézem. Sokan mondhatják, hogy ja, utólag könnyű okosnak lenni. Igazuk van. De az is igaz, hogy a mondás azt mondja: az okos a más kárán tanul...a még okosabb meg a más sikerén....ezt meg én teszem hozzá.

Alapvetően amikor elkezdtem a dologt, mentem az ösztöneim után...azt tudtam, hogy ki kell irtanom a zsírt, és  a cukrot. Szó nem volt szénhidrátról, gyakorlatilag aztem tudtam, mi fán terem. Valószínűleg a kémiaórákon tanult szénhidrogénekre asszociáltam volna. Nem valamiféle táplálékfajtára. De szerencsére itt van nekünk ez a csillogó gyémántokat rejtő szeméthalom, az internet, és ha valaki nekidurálja magát és ásni kezd, akkor bizony találhat kincseket, vagy legalábbis kincset érő információkat. Úgymint szénhidrát, protein, vagy BMI, vagy anyagcsere, illetve napi kalóriaszükséglet, vagy alapanyag csere kalkulátor.

Azt hiszem, ennek az egésznek a kulcsa ott van az információban. A matekban, a számokban, a kémiában. Az emberi testben. Ami egy csoda, tudjuk jól. A közelében nem járunk annak, hogy megértsük és felfogjuk, hogyan működik. Csak ST módban közelítünk. (Sötétben Tapogatózva) Szóval én azt mondanám, ha ma kellene újra kezdeni, akkor az analízis-tervezés-kivitelezés vonalon indulnék az ösztönösség helyett. És akkor talán kevésbé szerencse, mint tudatos kontroll lehet a siker záloga.

1 comment:

Lazac said...

Először is az ST-t szabadalmaztasd. :):):) Nagyon jó. :):)
Másodszor meg annyira pontosan tudom most azt, miről írtál...én a bozótban álló, egyenlőre össze-vissza bozótvágóval hadakozó. :):):)
De majd talán nekem is sikerült a magam tisztását kiírtani, és akkor onnan könnyebb lesz. :):)